تمساح ها بزرگترین عضو رده خزندگان هستند که قدمتی در حدود ۹۵ میلیون سال بر روی کره زمین دارند و باور بر این است که تغییر چندانی در این مدت نداشته اند. تمساحها خزندگانی نیمه آبزی هستند که در نزدیکی رودخانهها و تالابها زیست میکنند و پراکنش وسیعی در نواحی گرم و حاره زمین دارند.
این راسته در دنیا از سه خانواده تشکیل شده که عبارتند از کروکودیلهای واقعی، تمساحهای پوزه باریک و الیگاتورها.
تمساحهای واقعی در قارههای آسیا، استرالیا، آفریقا و آمریکا زیست میکنند و از ۱۴ گونه تشکیل شدهاند. بزرگترین کروکودیلها کروکودیل آب شور استرالیایی است که تا ۷ متر هم رشد میکند و وزن نرها گاهی به ۱۳۰۰ کیلوگرم میرسد و از سواحل شمال استرالیا تا جنوب شرق آسیا پراکنش دارند.
تمساح های پوزه باریک دیگر خانواده تمساحها است که تنها دو گونه داشته و بسیار کمیابند. این تمساحها تنها در آسیا یافت میشوند و به واسطه پوزه باریک و درازشان به راحتی از سایر تمساح ها قابل تشخیص هستند.
خانواده دیگر تمساحها، الیگاتورها Alligators و کیمنها Caimans هستند. این خانواده شباهت زیادی به کروکودیلها دارند اما ردیف دندانهای فک پایین کروکودیلها در حالتی که آرواره بسته است کاملا مشخص است در حالی که در الیگاتورها و کیمن ها تنها دندانهای آرواره قابل مشاهده است.
آنها با داشتن تعداد زیاد دندان، به هیچ وجه طعمه خود را نمیجوند بلکه آنرا تکه کرده و میبلعند و دندانها صرفاٌ برای دریدن طعمه استفاده میشود.
سن تمساحها بین ۷۰ الی ۱۰۰ سال است. غذای آنها بویژه تا قبل از بلوغ عمدتاٌ از ماهی و نیز بیمهرگان تشکیل میشود اما پس از بلوغ مهرهداران بزرگ جثه هم در رژیم غذایی آنها قرار میگیرند. تمساحهای بزرگ جثه تا ۶ ماه می توانند تغذیه نکنند.
کروکودیل ماده تا ۸۰ روز نردیک محل دفن تخمها به مراقبت میپردازد و پس از تفریخ هم تا مدت کوتاهی همچنان به مراقبت خود ادامه میدهد که این رفتار در خزندگان بسیار نادر است.
گاهی دیده میشود که کروکودیلها دهان خود را باز میگذارند که این عمل برای خنک کردن بدنشان است.
الیگاتورها دو گونه دارند که یکی در جنوب آمریکا و دیگری در شرق چین زیست میکنند.
کیمنها نیز در آمریکای مرکزی و جنوبی یافت میشوند و نسبتا کوچکتر هستند. کوچکترین کیمن Cuvier’s dwarf caiman تنها یک متر طول دارد و بزرگ ترین آنها کیمن سیاه به چهار متر نیز میرسد.
در ایران هم نوعی تمساح به نام تمساح پوزه کوتاه در استان سیستان و بلوچستان وجود دارد که نام محلی آن گاندو است. طول این تمساح گاهی به ۴ متر هم میرسد. در برخی نقاط دنیا مانند هندوستان، پاکستان و نپال گزارشاتی مبنی بر حمله این گونه به انسان وجود دارد اما در ایران تا کنون هیچ گزارشی ثبت نشده است.
دیدگاه خود را بنویسید