برای قرنها دنیای زیر آب برای انسانها دنیایی سراسر شگفتی و پر رمز و راز بود. کل شناخت انسانهای قرون گذشته از دریاها به ۱۰ متر سطح محدود بود که آن هم عمدتاٌ برای مواردی همچون صید ماهی، مروارید و اسفنج بود.
اولین تلاشهای موفق برای غواصی در داخل اعماق بیشتر به سال ۱۸۲۶ باز میگردد که کلاهخود غواصی ساخته شد که با یک شلنگ هوا به سطح متصل بود. این کلاه خود بعدها با اولین لباس غواصی تلفیق شد و دریچه ای به دنیای بی انتهای اقیانوسها برای بشر گشود.
اما برای اولین بار در سال ۱۹۳۳ بود که با اختراع تانک هوای فشرده و رگولاتورهای تنظیم فشارهوا توسط “یسلی پری” ارتباط با سطح قطح شد و غواصان توانستند آزادانه به گشت و گذار در زیر دریاها بپردازند.
امروزه جدیدترین تکنولوژیهای بشر در خدمت غواصی قرار گرفتهاند و انسان توانسته است با تجهیزات غواصی مدرن تا اعماق بیش از ۳۰۰ متر هم نفوذ کند.
غواصی دارای شاخههای متنوعی از جمله غواصی تفریحی، صنعتی، نظامی، تحقیقاتی و … است اما بیشترین مخاطب آنرا غواصان تفریحی تشکیل میدهند.
یکی از قدیمیترین موسسات آموزش غواصی دنیا موسسه PADIیا انجمن مربیان حرفهای غواصی است که توسط دو نفر از غواصان نیروی دریایی آمریکا در سال ۱۹۶۶ پایهریزی گردید.
برای غواصی کردن میتوانید یا در دورههای آموزشی شرکت کرده و پس از گذراندن دوره مدرک دریافت کنید که البته همچنان اجازه نخواهید داشت به تنهایی غواصی کنید و یک مربی باید همراه خود داشته باشید. به مدرک مقدماتی Open Water گفته میشود.
حالت دیگر این است که بصورت تفریحی اقدام به غواصی کنید که به آن Discover Scuba Diving میگویند.
در این نوع غواصی یک آموزش مختصر در محل دایو (غوص) توسط مربی داده خواهد شد و سپس یک یا دو دایو تا حداکثر عمق ۱۲ متر بهمراه مربی انجام میشود. البته مربیان معمولاً بیش از ۸ متر افراد آماتور را پایین نمیبرند.
در اینجا تجربهام از اولین غواصیای که داشتم را بیان میکنم.
تجهیزات غواصی شامل موارد زیر است:
۱- سیلندر یا تانک که داخل آن هوای فشرده تا میزان ۲۰۰ بار است و جنس آن آلومینیوم و یا استیل است.
۲- جلیقه غواصی که به آن BCD گفته میشود و به سیلندر هوای فشرده متصل است. با تنظیم میزان هوای داخل جلیقه میتوان داخل آب معلق ماند.
۳- رگولاتور مجموعهای است متشکل از یک شیر فشارشکن که به سیلندر متصل است و فشار شکن ثانویه که هوا را به داخل دهان میرساند به همراه لولههای رابط.
۴- لباس غواصی پوششی است هدر رفت دمای بدن زیر آب را کاهش میدهد. این لباس معمولاً از جنس نئوپرن است و بسته به محیطهای آبی گوناگون ضخامتهای متفاوتی دارد.
۵- فین ابزاری بسیار مهم و کاربردی در غواصی است که باعث میشود با سرعت بیشتری در داخل آب حرکت کنیم. فینها به دو شکل کفشی و بندی وجود دارند. فین های بندی را باید به همراه چکمه غواصی استفاده کرد که باعص میشود حفاظت بیشتری از پاهای صورت گیرد.
۵- ماسک غواصی نوعی عینک شیشهای است که باعث میشود هوا با چشمان شما تماس نداشته باشد و بتوانید در زیر آب واضح ببینید. تفاوت این ماسکها با عینک شنا این است که در ماسک غواصی بینی در زیر ماسک قرار میگیرد.
۶- کمربند غواصی از یک بند محکم با الیاف پلاستیکی و یک سگک ساخته شده که میتوان چندین وزنه فلزی به آن متصل کرد. از آنجا که جرم حجمی بدن ما از آب کمتر است و همچنین مجموعه تجهیزات غواصی نیز باعث میشود بیشتر روی آب باقی بمانیم، از این رو به وزنههای فلزی برای فرو رفتن در آب نیاز داریم.
۷- فشارسنج یک درجه است که میزان فشار هوای داخل سیلندر شما را نشان میدهد.
۸- عمق سنج ابزاری است که بر اساس فشار محیط عمقی که در آن غواصی میکنید را به شما نشان میدهد. این ابزار معمولاً در کنار فشارسنج در یک مجموعه به رگولاتور متصل است.
ادوات غواصی میتواند بسیار بیش از اینها باشد و بسته به نوع غواصی هم می تواند به ادوات اضافه شود. سایر تجهیزاتی که میتوان به آنها اشاره کرد عبارتند از: قطبنما، چراغقوه، چاقو، دستکش، بویه، پرچم و …
سپاس از توضیحات جامع و مفید سایت شما
با علاقه زیادی که به غواصی داشتم همیشه اطلاعات مربوط به این رشته ورزشی را مطالعه می کردم تا اینکه یک ماه قبل به لطف زحمات کادر خوب و مدرسین حرفه ای یک کلوپ در ساحل قشم موفق به گذراندن چند دوره آموزشی شدم و خوشحالم که قدم در این عرصه گذاشتم.
غواصی برای من و دوستانم به لطف زحمات تیم حرفه ای کلوپ غواصی نگین ساحل قشم در پارک زیتون یک خاطره فوق العاده شد که هیچ زمان فراموش نمیشه، چقدر ترس الکی داشتیم 🙂