دوربین چشمی و استفاده از آن
تماشای حیاتوحش بویژه پرندگان بدون دوربین چشمی شبیه غذا خوردن بدون قاشق و چنگال است. داشتن دوربین، چشمهای شما را به دنیای جدیدی باز میکند و به شما اجازه می دهد زیبایی و جذابیت جانوران را تمام و کمال درک کنید.
اگر شما بخواهید برای اولین بار به هر تفریحی بپردازید، نیاز به تهیه وسایل اصلی آن دارید. به عنوان مثال اگر بخواهید فوتبال بازی کنید اول باید توب بخرید و یا اگر بخواهید اسکی یاد بگیرید اول باید چوب اسکی تهیه کنید و خرید لوازم جانبی می تواند در مرحله بعدی قرار داشته باشد.
برای علاقمندان حیاتوحش و پرنده نگرها مهمترین وسیله دوربین چشمی است. قیمت دوربین چشمی از چند ده دلار تا چند هزار دلار متغییر است. بنابراین اشتباه در خرید میتواند بسیار گران تمام شود.
خوشبختانه مارکهای خوب و معروف دوربین های چشمی دارای یک محدوده قیمتی مشخص هستند و اگر مارکهای معروف دوربین را با قیمت پایین دیدید میتوانید مطمئن باشید که تقلبی و یا دارای ایراد اساسی هستند. همچنین دوربین های ارزان قیمت پس از مدت کوتاهی دچار دوبینی می شوند
همچنین توصیه میشود در صورتی که بودجه شما محدود است از دوربینهای چینی که در ایران به راحتی یافت میشوند استفاده کنید. این دوربین ها به نسبت قیمت پایینشان کارایی نسبتاً قابل قبولی دارند، اما باید گفت که هرچه مبلغ بیشتری بابت خرید دوربین بپردازید، ضرر نکردهاید.
در حال حاضر بهترین دوربین چشمی دنیا و البته گران ترین دوربین چشمی دنیا Swarovski است اما زمانی که از پشت آن نگاه کنید متوجه میشوید مبلغی که پرداخت کردهاید بی دلیل نبوده و از انتخاب خود لذت خواهید برد.
اگر به بدنه یک دوربین چشمی نگاه کنید معمولاً چند عدد روی آن میبینید، اعدادی مثل ۳۰ × ۸ و ۵۰ × ۷ و ۴۰ × ۱۰
در این دسته اعداد، عدد اول نشان دهنده بزرگنمایی دوربین و عدد دوم، قطر عدسی شیئی بر حسب میلی متر است.
بزرگنمایی یعنی اینکه در یک دوربین مثلاً × ۱۰، تصویری که در دوربین مشاهده میشود ۱۰ برابر تصویری است که با چشم غیر مسلح دیده میشود و یا به عبارت بهتر فاصله مثلاً ۱۰۰۰ متر را به اندازه ۱۰۰ متر نشان میدهد.
از تقسیم عدد قطر عدسی شیئی بر عدد بزرگنمایی، عددی حاصل میشود که به قطر مردمک دوربین معروف است. هرچه قطر مردمک دوربین بزرگتر باشد، تصویر دریافتی از دوربین روشنتر است و به عبارتی توانایی کارکرد دوربین در نور کم بیشتر است.
تازه کارها غالباً این اشتباه را مرتکب می شوند و دوربین هایی سنگین با بزرگنمایی زیاد را انتخاب می کنند، اما باید دانست که بزرگنمایی بالا تضمین کننده کیفیت تصویر نیست و تصویر واضح، روشن، شفاف و کوچک از تصویر کدر، لرزان و بزرگ بهتر است.
دوربینی با بزرگنمایی مثلا ۲۵ را هیچگاه نمی توانید در دست بگیرید و برای پرنده نگری استفاده کنید زیرا حرکات کوچک دست و لرزش های طبیعی بدن که نمیتوان آنها را کنترل کرد، باعث لرزش شدید تصویر و افت کیفیت آن میشود.
در پرنده نگری بزرگنمایی کمتر بهتر است زیرا پیدا کردن پرنده در حال پرواز در آسمان و یا یک پرنده در لابه لای شاخ و برگ درختان با یک دوربین قوی کار بسیار مشکلی است و بزرگنمایی ۷ یا ۸ برای پرنده نگری ایده آل می باشد.
در ضمن هرچه بزرگنمایی بالاتر برود، در صورتی که قطر عدسی شیئی ثابت بماند، کیفیت و وضوح تصویر پایین می آید.
از نظر طراحی دو مدل مختلف دوربین وجود دارد که روف-پریسم و پرو-پریسم نامیده میشوند. پرو-پریسم دوربینهای قدیمی هستند که نور پس از عبور از منشور میانی تغییر جهت میدهد و در مسیری متفاوت از مسیر ورود نور به داخل دوربین به چشم شما میرسد.
در دوربینهای جدید تر که روف-پریسم نامیده میشوند نور پس از عبور از منشور میانی دوباره در همان راستا امتداد پیدا میکند تا به چشم شما برسد.
دوربینهای روف-پریسم نسبت به مدلهای قدیمیتر حجم و وزن کمتری دارند. همچنین خیلی بهتر میتوان آنها را عایق بندی کرد از اینرو داخل آنها با گازهای خنثی مانند نیتروژن و یا آرگون پر شده است و کیفیت تصویر به مراتب بهتری دارند و در زمستان از درون بخار نمیکنند.
یکی دیگر از فاکتورهای نسبتا مهم دوربین های چشمی عمق میدان دید آنهاست. بعضی از مدل های دوربین های چشمی دارای قدرت تنظیم فوکوس بسیار کمی هستند، به طوری که برای واضح کردن تصویر از فاصله نزدیک به دور باید پیچ تنظیم را دو دور یا بیشتر چرخاند اما در مدل های جدید فقط با نیم دور چرخاندن پیچ فوکوس، می توان از دور تا نزدیک را واضح کرد که در سرعت عمل شما بسیار مؤثر است.
به جز موارد ذکر شده در بالا، یک دوربین خوب باید مشخصات دیگری هم داشته باشد. مثلاً باید ضد آب باشد و درون آن به جای هوا از گاز نیتروژن پر شده باشد تا دوربین بخار نکند. همچنین وجود یک روکش از مواد پلاستیکی روی بدنه دوربین، آن را در مقابل ضربات مقاوم میسازد.
امروزه عدسیها و منشورهای دوربین های چشمی جدید با یک لایه بسیار بسیار نازک از مواد ویژه ای پوشش داده میشوند که این امر علاوه بر بهبود کیفیت تصویر، طول عمر عدسی ها را نیز افزایش می دهد و از ورود اشعه های مضر به چشم جلوگیری می کند.
یک دوربین خوب می تواند سال های زیادی برای شما کار کند و یار همیشگی شما باشد اما لازمه آن نگهداری درست از آن است
امروزه دوربین های پیشرفته ای وارد بازار شده اند که دارای امکانات ویژهای هستند و دیگر صرفاً عمل بزرگنمایی را انجام نمیدهند و قابلیت لرزش گیری و یا حتی عکاسی هم دارند. البته باید توجه داشته باشید که این دوربینها به دلیل استفاده از فناوریهای مدرن، دارای قیمتهای بسیار بالایی هستند و در ایران به راحتی یافت نمیشوند.
وقتی که برای دفعات اول وارد طبیعت می شوید باید سريع فوکوس کردن را تمرین کنید و سپس تمرین نمایید تا بتوانید لنز چپ و راست دوربین را متناسب با چشمان چپ و راست خود تنظیم کنید و نیز لرزش دستان خود را به حداقل برسانید. اگر شما در استفاده و کار با دوربین چشمی خود به مهارت کافی دست یابید، گام مهمی را به سمت یک پرنده نگر شدن برداشته اید.
همیشه باید لنزهای دوربینتان را به وسیله یک پارچه نرم، تمیز نگهدارید. همچنین همواره دوربین را باید در داخل کیف مخصوص آن حمل کنید.
از گذاشتن دوربین روی زمین خودداری کنید زیرا ممکن است تصادف با پا به آن ضربه بزنید و یا موقع حرکت آن را فراموش کنید و آخرین نکته اینکه اگر تصادفأ دوربینتان از تنظیم خارج شد و یا آسیب دید و شما هم تخصصی در تعمیر دوربین ندارید، هرگز شخصأ سعی نکنید آن را تعمیر کنید، بلکه از افراد با تجربه کمک بگیرید.
دیدگاه خود را بنویسید